Studiereis
Een groot deel van de bevolking van Mumbai, zo’n 43 procent, leeft in sloppenwijken. Mumbai heeft zelfs een van de grootste sloppenwijken van Azie: Dharavi. Dit is tevens ook de bekendste sloppenwijk van Mumbai met ongeveer 1 miljoen inwoners in een gebied van 1.7 km2. Tijdens de reis hebben we onder begeleiding de Dharavi bezocht. Het is niet voor te stellen hoe mensen hier leven als je het niet met eigen ogen hebt gezien. Een ruimte van vier bij vier meter deed dienst als keuken, woon- en slaapkamer voor 7 mensen. De mensen leefde voornamelijk op straat, waar gegeten en gewassen werd, op dezelfde plek waar men hun behoefte deed. De grootste bron van inkomsten in de wijk is de plastic industrie waar men onder slechte omstandigheden met giftige stoffen werkt. Het rioolwater kleurt er blauw van de kleurstoffen afkomstig uit de verschillende werkplaatsjes die overal te vinden zijn.
Afgelopen mei heeft de studievereniging Mollier van de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven een studietrip van twee weken gemaakt naar de Indiase stad Mumbai. Mumbai (voorheen Bombai) is de grootste stad van India met 11,9 miljoen inwoners en een oppervlakte van slechts 450 km2. Het was een bijzonder interessante bestemming voor de bouwfysica- en installatietechnologiestudenten om te zien hoe deze mensen in het extreme klimaat leven.
In deze grote stad is het altijd druk opstraat. Niet alleen de vele mensen die vaak letterlijk op straat leven maar ook het verkeer zorgt voor veel drukte. Het is in het verkeer ongebruikelijk om de spiegels van het voertuig te gebruiken. Chauffeurs die willen inhalen kondigen dit aan door middel van de claxon en de voorligger maakt vervolgens ruimte. Dit zorgt voor heel wat lawaai, maar het lijkt voor deze stad te werken. Gedurende de twee dat we er waren hebben we namelijk geen enkel ongeluk gezien en op het spitsuur na ook niet in de file gestaan.
Een ander kenmerk van de stad in het tropisch moessonklimaat. In de tijd dat wij er waren was het in India hoog zomer, wat betekend dat het er continu tropisch warm is met een hoge luchtvochtigheid. Er wordt in de stad dan ook overal gewerkt met airconditioning en ieder gebouw hangt vol met koelunits. In de meeste gebouwen is het veels te koud, omdat de eigenaren willen laten zien dat ze geld genoeg hebben om te koelen. Dit zorgt voor een heel groot verschil tussen binnen- en buitentemperatuur.
Tijdens deze reis hebben we niet alleen cultuur gesnoven, maar zijn we ook een aantal bedrijven en gebouwen langsgegaan om inzicht te krijgen in de manier van aanpak in tropische landen zoals India. Bij de meeste bedrijven hebben we een rondleiding en vaak zelfs een presentatie gehad op het gebied van installatietechniek en bouwfysica. Ook hebben we twee universiteiten bezocht om te zien hoe hier les wordt gegeven en studenten studeren. Hieronder een aantal bedrijven die we hebben bezocht:
Maak jouw eigen website met JouwWeb